Bude firma Ethanol Energy a.s. vyrábět i po dni 7.7.2015?

06.04.2015 16:56

Bude Ethanol Energy a.s. vyrábět i po 7.7. 2015?

No na tuto otázku vám odpovědět nedokážu, ale přesto mohu poskytnou dost informací na vysvětlenou.

Lihovar totiž na konci loňského roku požádal o vydání tzv. Integrovaného povolení. To je povolení, které musí mít každá továrna, která poškozuje životní prostředí. Toto povolení nutí všechny znečišťovatele životního prostředí k tomu, aby zaváděli co nejpokrokovější technologie ve smyslu co největší ochrany životního prostředí. A Ethanol Energy a.s. ho musí získat od Krajského úřadu Středočeského kraje právě nejpozději k 7. červenci 2015. Bez tohoto povolení nemůže vyrábět. Je to stejné, jako kdybyste neměli technickou na autě.

Obec Vrdy, Spolek pro zdravé Vrdy, stejně jako několik dalších úřadů, které dozorují neporušování životního prostředí, je účastníkem řízení o vydání tohoto povolení. Komise životního prostředí a ekologie při OÚ Vrdy zpracovala a schválila vyjádření k tomuto záměru. Rada obce všechny připomínky komise zvážila, schválila a odeslala na kraj jako vyjádření obce. Spolek pro zdravé Vrdy taktéž odeslal připomínky, které se hodně podobaly vyjádření obce. Prostě skutečnost je jenom jedna.

Nebylo možné nechat bez povšimnutí, že se lihovar pokusil si nechat jen tak mimochodem povolit zdvojnásobení výroby. Stejně tak jsme připomínkovali to, že lihovar permanentně nedodržuje hlukové limity. To jsou dvě nejzávažnější připomínky. Byly samozřejmě i jiné /zápach, kotelna z roku 1935, atd./, ale tyto dvě stačily na to, že krajský úřad - odbor životního prostředí vydávání tohoto povolení přerušil na rok nebo do doby, než lihovar dodá potřebná povolení k navýšení výroby a začne dodržovat hlukové limity. Jestli se nás obyvatel Vrdů někdo opravdu zastal, tak to byla Krajská hygienická stanice oblastní inspektorát v Kutné Hoře. Vzhledem k podstatnému nedodržování hlukových limitů vydala nesouhlasné stanovisko s vydáním integrovaného povolení. Na druhé straně se musím zmínit o tom, že třeba taková Česká inspekce životního prostředí naprosto ignorovala i zjevné nedostatky v předkládané dokumentaci a nevadilo jí překračování emisních limitů.

Stejně tak jako každý motorista musí mít technickou kontrolu a emise na autě kterým jezdí, mělo by být naprostou samozřejmostí, aby totéž splňovala i továrna. Pokud váš automobil nesplňuje předpisy pro provoz, nepomůže vám s vydáním osvědčení příslib technikovi, že uvažujete o koupi nové káry byť s těmi nejmenšími emisemi!!!

Lenka Bochníčková