Čáslavské chlácholení k ostravskému kalení

07.06.2016 14:24

Čáslavské chlácholení k ostravskému kalení

 

Reportáž Reportérů ČT, že by se mohly skladovat toxické kaly z Ostravska v množství 100 000 tun na čáslavské skládce, vzbudila zájem obyvatel v Čáslavi i okolí. Obyvatelé nejsou slepí, se znepokojením sledují, jak hromada skladovaného odpadu pomalu ničí panorama Čáslavi. Častý zápach ze skládky patří k okolí již jako kostel na náměstí. A s ohledem na několik požárů na skládce, lhostejným k tomuto mohl zůstat jen člověk, kterému je všechno jedno.

Vzhledem k tomu, že se úřady snaží chlácholit obyvatelstvo a tajit fakta, bylo jediným řešením podat prostřednictvím poslance dotaz přímo ministrovi. Na základě informací, které poskytl ministr životního prostředí Richard Brabec jako odpověď na interpelaci poslance Mgr. Jana Klána, kde bude firma AVE CZ skladovat kaly z ostravských lagun, mohu citovat následující fakta.

„Na základě našich informací má být skládka společnosti AVE CZ v Čáslavi využívána pouze jako mezideponie upravených kalů, které mají být poté odváženy na koncové zařízení k energetickému využití. Na skládku bude ukládán pouze vytříděný materiál charakteru nadsítného podílu nevhodného pro energetické využití (odhadem 5 tis. tun s minimálním obsahem závadných látek. Dále se zde hovoří o tom, že obyvatelé Čáslavi měli možnost se vyjádřit v rámci zjišťovacího řízení procesu EIA. Dle informací, které má ministerstvo k dispozici, bude nadsítný produkt z úpravy tzv. nadbilančních kalů dle nabídkového projektu AVE CZ zařazen pod katalogové číslo, které je součástí integrovaného povolení. Z těchto důvodu nemusí provoz skládky v Čáslavi a ani tento úkon procházet procesem EIA.“

Jinak řečeno. Čáslav všechna potřebná povolení má. A obyvatel se skutečně nikdo ptát nemusí. Vždyť jste se k tomuto záměru mohli vyjádřit před mnoha lety, když se posuzovalo v rámci EIA, jestli skladování podobných odpadů může poškozovat životní prostředí okolí Čáslavi.

Je sice hezké, že se starosta Čáslavi ohradil, že „Trvalé uskladnění tohoto odpadu v Čáslavi rozhodně nepřipadá v úvahu a ani jeho dočasná deponie na zdejší skládce společnosti AVE CZ není reálná.“ Odpověď hodná chytré horákyně. Je však v přímém rozporu s odpovědí pana ministra! Tisková mluvčí firmy AVE jasně hovoří o tom, že "v současné době ještě není rozhodnuto, kde budou kaly v konečné fázi odstraněny, ale pravděpodobnost toho, že se bude jednat právě o Čáslav, je přibližně jedno procento.“ Vyjádření ve stejném duchu jako u pana starosty Strnada. Jednoduchá souhlasná věta o již jasném, řekněme, mezideponování ostravských kalů a částečné trvalé ukládce na skládce v Čáslavi je veřejnosti zapovězena. Taková vyjádření jsou sice pravdivá, ale zavádějící. Slouží pouze k uchlácholení veřejnosti. Protože firma tuto zakázku za půl miliardy na likvidaci toxických kalů vyhrála a některou její pobočkou kaly musí projít. Několik let někde prostě kaly budou ležet. A čáslavská skládka splňuje parametry pro tento záměr jako jedna z mála. Potom dojde k finální likvidaci kalů, tedy ke spálení k energetickým účelům.

Jestliže máme uvěřit tomu, že Čáslavi kaly z Ostravy nehrozí, proč tedy není známo místo, kam se budou dočasně deponovat?

A tím vyvstává další otázka. Ve které fluidní kotelně v okolí Čáslavi se budou kaly spalovat?

 

Lenka Bochníčková, kandidátka do Senátu Parlamentu