„Ekologická“ výroba biopaliva

04.07.2016 07:47

„Ekologická“ výroba biopaliva

 

 

Zůstává mi někdy rozum stát, co všechno je možné. Tak třeba. Jak se neekologicky vyrábí ekologická biopaliva.

To se takhle ráno přivalí po kolejích do našeho místního lihovaru pět vagónů s uhlím. O chvíli později se z lihovaru vyvalí pět prázdných vagónů od uhlí a tři a více cisteren s bioethanolem. Takže místo pěti vagónů uhlí se odvezou tři cisterny s lihem. Během dne přijede i dvacet náklaďáků s kukuřicí. Mnozí to nestihnou do nějakých 17 hodin, potom parkují po obci, kde se dá. Je mi líto těch polských a maďarských řidičů, kteří nemají šanci si dojít na WC a osprchovat se. A proč polských a maďarských? Nejsem děd Vševěd, nevím. No nejspíš se ta kukuřice vozí z Polska a Maďarska. Ať žije podpora domácích zemědělců!

Takže suroviny se nám hezky sešly. Prý 165 000 tun suroviny /kukuřice, obilí, odpadního cukru a mouky...../ a 40 000 tun uhlí za rok. Při plánované výrobě 57 670 tun je to na kg biolihu 2,86 kg kukuřice. Zřejmě kukuřice rostla v cukrové vatě, protože každý, kdo si někdy nechal v pálenici vypálit alkohol, tak ví, kolik sladkých švestek je potřeba na 60% slivovici. Ale pozor! Lihovar má téměř 100%ně čistý líh. Všichni vy, kdo neumíte vyrobit litr alkoholu ze tří kg kukuřice, vraťte živnostenský list.

Tedy 2,86 kg kukuřice a 0,7 kg uhlí na 1 kg ethanolu. K tomu všemu je však ještě potřeba na každý kg bioethanolu 10,4 litrů vody z řeky Doubravy. A do řeky se jí vrací jen něco kolem poloviny. Kam se voda ztrácí? 10 tun vodní páry za hodinu nenávratně chrlí do ovzduší komín sušárny výpalků. Do řeky se vrací voda více znečištěná, než jaká byla čerpána. Tak jsou nastaveny normy a je to v pořádku. Když loni v srpnu teklo řekou jen několik desítek litrů za sekundu, lihovar kradl polovinu z průtoku řeky. Bez povolení, přes zákaz. A vypouštěl vodu více znečištěnou a teplejší, než je voda v řece.

Ale zpět k výrobě. Abych zohlednila to, že se nevyrábí jen bioethanol. Vyrábí se i těžké alkoholy a technický alkohol v objemu 54,5 tun. Takže jedna tisícina objemu výroby asi příliš neovlivní mé laické výpočty, že? Odpadem a zároveň další surovinou jsou tzv. výpalky. Výpalky slouží ke krmení dobytka či k energetickým účelům /jako mokré do bioplynek a usušený granulát na topení/.Na jejich usušení je však potřeba velké množství plynu, tak je do toho raději nebudeme motat. Spotřeba elektřiny je údajně za roky 2012 až 2014 22 233 Mwh. V těchto letech lihovar vyráběl do 30 000 tun bioethanolu. Na každou tunu bioethanolu se spotřebovalo 741 Kwh. K tomu náklaďáky s kukuřicí jezdí až z Polska, spotřebovávají jiné biopalivo, kombajny a traktory jezdí po poli a taktéž jezdí na biopalivo, aby se potom vyrobil bioethanol, který každý z nás dotuje každý rok zhruba částkou 500 Kč.

K tomu by bylo třeba zohlednit i to, že minimálně dvě vesnice mají znehodnoceno bydlení. Neboť v místě provozovny lihovaru je takový zápach, že si tam dobrovolně koupí nemovitost jen člověk se silně poškozeným čichem. Dalších problémů s touto továrnou je celá řada.

A největší perla na závěr. Biopaliva se údajně vyrábí proto, že při jejich spalování neuniká tolik skleníkových plynů. A co při výrobě? To už nikoho nezajímá? Kvůli plnění limitů emisí produkce skleníkových plynů v dopravě se přesunují emise do výroby. A tam je to v pořádku? Při výrobě bioethanolu se na jednu molekulu ethanolu uvolní jedna molekula CO2, tedy skleníkového plynu. Tady nejde o ekologii, ale jen a jen o zisk.

 

 

Lenka Bochníčková