Jak dopadly kontroly ČIŽP a krajského úřadu?

27.09.2018 09:23

Dostala jsem odpovědi z České inspekce životního prostředí a z Krajského úřadu Středočeského kraje, který má dohlížet na dodržování integrovaného povolení firmou Ethanol Energy a.s.

Podnět na prošetření jsem poslala na začátku srpna, kdy obec byla týrána neskutečným zápachem z nově zprovozněho lihovaru po zavedení nových technologií. Zápach tentokrát postihoval široké okolí lihovaru, protože bylo bezvětří. Jinak si „užívají“ vždy jen určité části obcí.

ČIŽP trvalo více jak měsíc, než přijela na kontrolu. Mezitím lihovar usoudil, že se zápachem musí něco udělat a odstavil na několik dní výrobu, vyčerpal a vyčistil technologii chladících věží. Odpadní voda byla totiž z důvodu nedostatku vody vracena do technologie chladících vod.

Kraj i ČIŽP se neobtěžovali odpovědět v zákonem stanovené lhůtě. Jedna kontrola shledala, že lihovar smrděl jen v areálu, druhou kontrolu zápach nezajímal. Poškozování životního prostředí prostě odpovědné orgány nezajímá. Oni totiž bydlí jinde.Lihovar je ve zkušebním provozu a smrdět může. Lidé, ti mají smůlu.