Jak se jedná s lihovarem

26.01.2016 06:22

Minulý týden se konala schůzka vedení Ethanol Energy a.s. se starostou obce, místostarostou a předsedy komise pro rozvoj obce a já jsem tam byla jako předsedkyně komise životního prostředí i jako místopředsedkyně Spolku pro zdravé Vrdy.

Schůzka rozhodně neproběhla v přátelském duchu, neboť generální ředitel Kubů začal už ohranou lží, že lihovar byl od samého začátku projektován na dvojnásobnou výrobu. Pan starosta se ohradil, aby z nás i obyvatel obce neustále někdo nedělal hlupáky. Na předešlé schůzce na konci roku ředitel Zetek sliboval, že dodá potvrzení, na základě jakého povolení lihovar vyrábí, a analýzu rizik v případě havárie v lihovaru. Nic z toho však lihovar nedodal.

Ředitel Kubů se rozčiloval, když byl vznesen požadavek, aby se nějak řešil oblak páry a spalin z plynu ze sušárny. Byli jsme nařčeni, že jestli si budeme neustále vymýšlet, tak že ve Vrdech továrna být nemusí. Takže to, že nesplňují hlukové limity, obec je zamořena zápachem, raději nedodávají protokoly o měření emisí třeba z fermentace, kradou vodu z řeky přes omezení, které jim nařídí úřad, výpalky skladují na hnijících hromadách na dvoře, kamiony s kukuřicí blokují dopravu v obci, to všechno si zřejmě tedy vymýšlíme.

Ale jednu pozitivní stránku nepochybně tato schůzka měla. Že zástupci obce, obě komise i Spolek pro zdravé Vrdy jsou ve svých názorech jednotní. O tom svědčí i vyjádření obce, které poslala na kraj k záměru lihovaru zdvojnásobit výrobu. Stručně shrnuto. Dokud nebudou odstraněny všechny nedostatky současného objemu výroby, obec nepovolí zdvojnásobení výroby.