Kdo je pro obec užitečnější?

23.09.2018 15:11

Kdo je pro obec užitečnější?

 

Na posledním jednání zastupitelstva obce byl projednáván mnou navržený bod programu. Hasičské auto. Jo, ten opěvovaný 33 let starý zrekonstruovaný veterán.

Před čtyřmi lety se místostarosta bil v prsa a hlásal, že auto, které naše JPO III má, již ohrožuje hasiče i okolí. Bývalé zastupitelstvo přitom odhlasovalo jednomyslně, že se koupí nové, zdůrazňuji NOVÉ, auto, a sociální demokracie měla ve volebním programu, že postaví novou hasičskou zbrojnici. Sliby se slibují, blázni se radují. Slibem nezarmoutíš. Realita? Dnes má obec repas hasičského vozu a nemá ho ani kde garážovat.

Tak si to drobet zúčtujeme. Čtyři roky fuč a nemáme ani zbrojnici, ani nové auto. Máme repasovaný 33tiletý podvozek. Prý celý vršek nad podvozkem je nový. To si pamatujte. Protože asi potom nepochopíte, proč……….

Dvakrát jsem oslovila pana starostu s hloupým dotazem.“Jakou pracovní náplň má místostarosta? Odpověď byla, „Zastupuje mě v době mé nepřítomnosti“. No, chtěla bych taky zastupovat někoho, kdo stále pracuje. Volný čas bych lehce zaplnila získáváním bodů za to, že něco zařídím nebo třeba u příznivců na FB zaboduju. (Nebo bych se chtěla mít jako náš kocour. Přemýšlet jen o žrádle a kočičkách, jestli „to“ náhodou nechtějí).

Post uvolněného místostarosty byl zřízen před osmi lety jen kvůli tomu, aby starosta měl podporu. Mnozí rozumní si dodnes rvou vlasy, co to způsobili, když podpořili vznik postu uvolněného místostarosty. Vždy se obec obešla dlouhá léta bez uvolněného místostarosty. I mnohem větší Čáslav to zvládala bez uvolněného místostarosty, kdy starosta zvládal ještě dělat senátora a mnoho jiného. Jestli by tato obec něco potřebovala, tak by to byl kvalitní tajemník. Osm let vykonává funkci uvolněného místostarosty někdo, kdo má čas na vše možné, ale zkontrolovat a odpovídat za to, pod co se podepíše, to bohužel nezvládá. Svá pochybení okamžitě podsouvá jiným.

Ale zpět k autu. K tomu hasičskému, zánovnímu, skvělému za pouhých celkem 3,25 milionu. A taky zpět k místostarostovi. Místostarosta byl totiž Smlouvou o Dílo č. (za to, že nemám číslo, za to fakt nemůžu, prostě ve smlouvě není) určen jako osoba oprávněná jednat ve věcech technických. Tento technicky zdatný odborník klidně na zastupitelstvu tvrdil, že podvozek je 31 let starý. Ne 33. Já vám klidně pošlu techničák z roku 85.

Místostarosta se podepsal v přejímacím protokolu pod to, že vše je bez vad a nedodělků, vše je funkční. Avšak dvě stránky byly popsány, jak je vše v „pořádku, bez závad a nedodělků“. Hasiči vše pečlivě zdokumentovali. A odpovědná osoba místostarosta? Klidně hází vinu na hasiče. Za to, že podepsal protokol o převzetí může hasič V a hasič CH. On za nic nemůže. Dokonce svoje dvě další zbytečné jízdy do 280 km vzdáleného Slavičína vydává za svoji zásluhu, nikoliv za blbost, kvůli které auto muselo zpět k jeho zhotoviteli. Najednou prý byly vyměněny obě sedačky. Zajímavé!!!!! Vždyť vše v nástavbě mělo být nové a hlavně funkčně a v pořádku. Vždyť svým podpisem stvrdil převzetí bez závad! Sranda musí být. Ale neměla by obec, potažmo nás všechny stát moc peněz. Spojka byla taky dle tvrzení jen neseštelovaná, potom slyším, že byla vyměněna. Hmmmmmmm. Spojka u náklaďáku, kolikpak stála? Prý to ale dostaneme sponzorským darem od zhotovitele repasu. Co to má být? Sponzorský dar místo řádně provedené reklamace? Asi by bylo lepší, kdyby pan majitel firmy ZEKA nestudoval moje členství ve straně a raději dohlédl na to, aby auto, které odevzdal do užívání, bylo v pořádku.

Slyšela jsem tolik urážek, lží na adresu hasičů, že na to musím reagovat.

Pan místostarosta za nic nemůže, můžou za to hasiči. Oni tohle a tamto. Oni si prý objednali spoustu nesmyslů. Oni si je nemohli objednat! Objednávat mohl pouze starosta a místostarosta a stvrdit vše svým podpisem na objednávce! Házet vinu na hasiče je trapné, jak sáňkovat v létě.

Neviděla jsem jediný důvod, abych se šla po skončení ZO za tmy podívat na hasičské auto, které bylo v rámci přesvědčovací kampaně přistaveno k obecnímu úřadu. Jedna skříň dodatečně osvětlená LED osvětlením (za 25 tis. Kč), no omlouvám se, to mne nebere. Nejsem na pozlátka. Byla tma, nebyla šance již něco jiného vidět. Ostatně fotodokumentace hasičů je dost výmluvná. Rozsvítit vánoční stromek a nevidět vše ostatní, o to šlo. Proč auto nebylo přistaveno na totéž místo 3.7.2018, kdy jednala mimořádně svolaná Rada obce Vrdy, za přítomnosti zhotovitele a dvou zastupitelů, kteří jednání vyvolali. Proč? Proč? Proč? Pro slepičí kvoč.

Místostarosta na ZO krásně vypočítal, kolik nás stojí hasiči ročně. Vzal to za posledních osm let, kdy místostarostuje. Bylo to tak srdceryvné, jako kdyby je platil z vlastní kapsy. Prý hasiči „sežrali“ každý rok 224 tisíc. V posledním zápise z jednání ZO se však náhle objevují miliony, co nás ti „nezbední a nevděční“ hasiči za poslední roky stáli.

Nechtějte pane místostarosto, abych spočítala, kolik jste stál naši obec vy jako uvolněný místostarosta. Ale přeci, pro ty, kteří netuší. Hasiči se do ročních hrubých mzdových investic do uvolněného místostarosty vejdou více než dvakrát, ne-li třikrát! A rozhodně jsou v mých očích potřebnější a hlavně užitečnější. Riskují v akcích svoje životy pro záchranu našich, riskují své zdraví za záchranu majetků nás všech.