Šílené zprávy z Čáslavi

05.11.2018 07:24

Materiál pro jednání Rady Města Čáslav dne 4.11.2018
 
Rekapitulace rozhodujících skutečností týkajících se odpadů z lagun Ostramo - Společnost AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o. provádí zakázku spočívající v sanačních pracích na likvidaci nebezpečných odpadů - ropných kalů v tzv. lagun Ostramo v Ostravě.
 
- Podle uzavřené prováděcí smlouvy na plnění dané zakázky mají být tyto odpady odtěženy a vymístěny z areálu lagun Ostramo (tj. přesunuty mimo areál lagun Ostramo) nejpozději do 22.12.2018.  
 
- Vymístěné odpady z lagun mají být podle prováděcí smlouvy na plnění dané zakázky využity nebo odstraněny nejpozději do 22.12.2020.
 
- K dnešnímu dni se v areálu lagun nachází cca 70.000 tun nebezpečných odpadů. Podle stávajícího prováděcího projektu, v souladu s kterým je zakázka realizována, lze odpady z lagun Ostramo zjednodušeně rozdělit na: a) odpady nepodléhající podle projektu procesu stabilizace (zejména cca 15.000 tun upotřebených filtračních hlinek) - tyto odpady mají být dle projektu odstraňovány na skládce nebezpečných odpadů v Čáslavi b) odpady podléhající podle projektu procesu stabilizace (cca 50.000 tun kyselých dehtů) – tyto odpady mají být energeticky využity v zařízení Sokolovské uhelné ve Vřesové.
 
- Procesem stabilizace je myšlen technologický postup úpravy odtěžených odpadů (smíchání odtěženého odpadu s jiným materiálem, např. vápnem, a ponechání takto smíchaných odpadů k vyzrání na stanoveném místě po stanovou dobu), kterým je umožněno jejich energetické využití a kterým jsou mimo jiné eliminovány některé negativní vlastnosti vytěžených odpadů (zejména eliminace zápachu daných kalů).  
 
- Podle schváleného projektu mají být nebezpečné odpady z této zakázky přepravovány na skládku nebezpečných odpadů v Čáslavi:  a) Část odpadů z lagun Ostramo, která neprošlo procesem stabilizace, měla být v rámci zařízení Čáslav odstraněna. Těchto odpadů je ale aktuálně podstatně víc, než bylo předvídáno (Projekt počítal s existencí cca 3.000 tun filtračních hlinek. Reálně ale bylo v lagunách cca 28.000 tun filtračních hlinek, z toho část již byla odstraněna a z čehož aktuálně zbývá k odstranění cca 15.000 tun hlinek) b) Několikanásobně větší část odpadů ovšem měla být v Čáslavi po dobu několika měsíců až let uskladněna jen proto, aby dané odpady mohly být následně postupně odváženy do koncového zařízení pro využití odpadů Sokolovské uhelné ve Vřesové.
 
- V dubnu 2018 byly pozastaveny návozy těchto odpadů do Čáslavi a v následujících měsících společnost AVE CZ připravovala změnu prováděcího projektu, která by umožnila nakládat s odpady z lagun Ostramo, aniž by bylo zapotřebí využít zařízení v Čáslavi jako skládku (koncové zařízení) či mezideponii (resp. aby bylo pro tyto účely využito jen v minimálním rozsahu).
 
- Dne 23.7.2018 schválil Krajský úřad Moravskoslezského kraje 15. změnu integrovaného povolení zařízení NOLO v Ostravě, kterou došlo k navýšení kapacity mezideponie v areálu lagun Ostramo z 30.000 tun na 70.000 tun (s možností jejího využívání až do 20.12.2020). Uvedená změna byla v procesu schvalování dané změny IPPC odsouhlasena i dotčenými orgány na úseku ochrany životního prostředí.  o To znamená, že z pohledu úředních povolení nic nebrání tomu, aby byly stabilizované odpady ze zakázky uskladněny na mezideponii přímo v areálu lagun Ostramo (tj. fakticky na místě jejich vzniku).
 
- Společnost AVE CZ provedla úspěšné zkoušky stabilizace odpadů hlinek, které prokazují možnost provedení jejich stabilizace za účelem jejich následného využití v zařízení Sokolovské uhelné ve Vřesové.
 
- Společnost AVE CZ vypracovala v průběhu září/října 2018 návrh dodatku k prováděcímu projektu, kterým mimo jiné:  a) navrhla změnu technologického postupu sanace lagun Ostramo tak, aby byly veškeré upotřebené filtrační hlinky upraveny (stabilizovány) a využity v zařízení ve Vřesové  b) navrhla pro uskladnění stabilizovaných odpadů využit místo mezideponie v Čáslavi mezideponii v areálu lagun Ostramo a za tímto účelem požádala smluvního partnera (statní podnik DIAMO) a dotčené státní orgány (MŽP, MPO, MF, ČIŽP atd.) o změnu prováděcí smlouvy, která by umožnila užívání mezideponie v areálu lagun Ostramo pro uskladnění stabilizovaných odpadů až do 22.12.2020
 
- Společnost AVE CZ předložila v říjnu 2018 státnímu podniku DIAMO i jednotlivým dotčeným orgánům (MŽP, MPO, MF, ČIŽP atd.) návrh dodatku prováděcího projektu k připomínkování  
 
- Po obdržení jednotlivých stanovisek lze konstatovat, že většinové stanoviska státních orgánů a státního podniku DIAMO je takové, že:  a) požadují provést úpravu/stabilizaci filtračních hlinek za účelem jejich využití v koncovém zařízení Sokolovské uhelné ve Vřesové  b) nesouhlasí s využíváním mezideponie v areálu lagun po 22.12.2018 a požadují, aby veškeré odpady byly do 22.12.2018 z mezideponie v areálu lagun Ostramo vymístěny  
 
- S ohledem na závazné smluvní termíny pro vymístění odpadů, které státní podnik DIAMO ani dotčené státní orgány, nehodlají posunout, je tedy společnost AVE CZ nucena nejpozději do 15. listopadu 2018 obnovit návozy odpadů do zařízení skládky nebezpečných odpadů v Čáslavi – kde budou (i) již stabilizované odpady uskladněny na mezideponii po dobu dvou let a jenom postupně odváženy do zařízení ve Vřesové; (ii) případné nestabilizované odpady částečně upravovány a následně uskladněny na mezideponii   
 
- Konkrétně se má jednat o cca 70 000 tun nebezpečných odpadů, které mají být na skládku v Čáslavi navezeny do konce roku 2018.
 
- Četnost těchto návozů tak bude několikanásobně vyšší, než tomu bylo kdy předtím. To prakticky znamená, že na skládku nebezpečných odpadů v Čáslavi bude v nejbližších měsících zcela zbytečně směřovat několik tisíc nákladních vozů, což s sebou pro město Čáslav a
jeho okolí přinese i veškerá s tím spojená negativa, jako zvýšená hlučnost, prašnost, dopravní komplikace apod.
 
- Využití zařízení v Čáslavi jako mezideponie je sice v souladu se smlouvou mezi AVE CZ a státním podnikem DIAMO a bylo schváleno i dotčenými státními orgány, z pohledu ochrany životního prostředí je ale dané řešení nesprávné.
 
- Nedává totiž žádný smysl, aby byly stabilizované odpady přesouvány z mezideponie v areálu lagun Ostramo na mezideponii v Čáslavi, jen proto, že tak stanoví smlouva, aniž by to mělo jiné reálné opodstatnění. Realita je ovšem taková, že neexistuje žádný relevantní důvod (kromě smlouvy), který by bránil ponechání stabilizovaných odpadů na mezideponii v areálu lagun Ostramo (dané odpady jsou již stabilizovány a proto již obyvatele Ostravy neobtěžují zápachem).
 
- Na rozdíl od výše pospaného řešení (ponechání stabilizovaných odpadů na mezideponii v areálu lagun Ostramo až do 22.12.2020) je smlouvou předvídané řešení pro životní prostředí obecně (a zejména pak pro město Čáslav) více zatěžující, když:  a) využití mezideponie v Čáslavi v celém řetězci kroků zvyšuje počet úkonů manipulace s nebezpečnými odpady minimálně o jednu nadbytečnou nakládku a vykládku nebezpečného odpadu a nadbytečnou manipulaci s danými odpady v zařízení Čáslav, což bude mít evidentně negativní dopady na životní prostředí v Čáslavi (prašnost, hluk, apod.).  přitom je ale důležité si uvědomit, že pro občany Ostravy se změnou projektu nic nezmění. Odpady se již na mezideponii v areálu lagun Ostramo tak jako tak nacházejí a s ohledem na skutečnost, že tyto byly stabilizovány, neobtěžují obyvatele Ostravy zápachem či jinými emisemi. Z pohledu negativních dopadů na životní prostředí je tak v zásadě irelevantní, zda budou stabilizované odpady vymístěny hned nebo postupně v průběhu nejbližších dvou let. Nutnost vymístění daných odpadů ihned by s sebou nepochybně přineslo zbytečnou zátěž v podobě zvýšeného využití automobilové nákladní dopravy. Naopak při postupném vymístění v horizontu dvou let by bylo využito méně zatěžující vlakové dopravy b) k transportu odpadů z Ostravy do Čáslavi bude zcela zbytečně využito automobilové těžké dopravy (několik tisíc nákladních vozidel) místo přímého vlakového spojení Ostrava – Vřesová. Nutno zdůraznit, že automobilová nákladní doprava je z pohledu ochrany životního prostředí více zatěžující než doprava vlaková.
 
- Smlouvou předvídány postup navíc problém s odpady z lagun Ostramo neřeší, pouze jej přesouvá z Ostravy do Čáslavi, což je zcela nesmyslné a zbytečné. Z pohledu ekologie skutečně nemá žádný smysl, aby byly odpady přesunuty z Ostravy na několik měsíců do Čáslavi (tedy téměř 300 km od místa vzniku těchto odpadů) a až následně, s odstupem několika měsíců či let, přesunuty za účelem jejich odstranění na druhý konec republiky do Vřesové.  
 
- Všem výše popisovaným negativním dopadům by bylo možné zabránit tím, že by se odpady z lagun deponovaly přímo na místě jejich vzniku, tj. v Ostravě a odtud postupně odvážely na koncové zařízení do Vřesové. Veškerá již získaná úřední povolení dané řešení umožňují.  
 
- Výše navrhované řešení je logické a z pohledu ochrany životního prostředí, resp. snižování negativních dopadů na životní prostředí, rozhodně lepší, než pokračování v návozech odpadů na mezideponii v Čáslavi. Zřízení mezideponie těchto odpadů v Čáslavi tak postrádá jakýkoli smysl.
 
- Přesto navrhované řešení (nezahrnující mezideponii v Čáslavi) nelze provést, a to pouze z důvodu neochoty státního podniku DIAMO a dotčených státních orgánů (ministerstev a inspekce) přistoupit k změně prováděcí smlouvy, která by smluvně umožňovala využití mezideponie v areálu lagun Ostramo v Ostravě (kde ty odpady k dnešnímu dni již fakticky umístěny jsou) až do 22.12.2018
 
- Pokud ovšem nedojde ani do 15.11.2018 ke změně stanoviska státního podniku DIAMO a dotčených státních orgánů, bude muset AVE CZ již v průběhu listopadu 2018 zahájit okamžité zvýšené návozy odpadů do zařízení pro nakládání s nebezpečnými odpady v Čáslavi.