Článek Jaroslava Rudolfa, který vyšel v novém čísle Obecních listů

08.09.2014 11:03

Soužití s Ethanol Energy a.s. je opravdu náročné.


V minulém čísle Obecních listů byl zveřejněn článek paní ředitelky ing. Olgy Marečkové, že se nepodařilo prokázat, že jediným zdrojem zápachu  v obci je Ethanol Energy a.s.. Ano jistě. Někdy zapáchá kanalizace, někdy kvetoucí či zapařená řepka na poli nebo něco jiného. Jenže nás všechny asi nejvíc zajímá zápach, který se v obci objevil se zavedením výroby bioethanolu a který se nezmění s ročním obdobím. Zápach z výpalků čerstvých i hnijících, zápach z čističky EE, zápach z fermentace, zápach lihu či zápary. V závislosti na větru a počasí přítomný v různé intenzitě na různých místech obce.
Musíme konstatovat, že Spolek pro zdravé Vrdy byl zneužit jako důkaz pro Českou inspekci životního prostředí a ostatní zainteresované instituce, že Ethanol Energy a.s. je vstřícná k připomínkám občanů obce Vrdy. Svůj volný čas jsme věnovali zjišťování zápachu, aby potom paní ředitelka napsala, že se nepodařilo prokázat, že zápach pochází z výroby v EE. Jen v jednom případě se stalo, že nezávislá zástupkyně obce paní Dalešická u domů s pečovatelskou službou navrhla, že to smrdí obecní čistička. Ale to by od ní musel foukat vítr. Takže ostatní členové komise s tímto nesouhlasili. Celý zbytek týdne, kdy čichání probíhalo, žádný člen komise nenavrhl, že zápach pochází z jiného zdroje než z čističky EE, výpalků, zápary či štůly.
Spolek pro zdravé Vrdy nepokládal za nezbytné pokračovat v čichání, když zástupci EE tak objektivně a jednoznačně identifikovali zápachy. Proč bychom měli nadále suplovat práci někoho jiného? Ale největší problém zřejmě tkví v tom, že ani jeden ředitel Ethanol Energy není zároveň obyvatel obce. Všichni vedoucí pracovníci odjedou z práce do jiné obce a soused jim tam těžko bude vytýkat, co to je zase za zápach!?
Bohužel komunikace s EE vázne i v jiných bodech. Ačkoliv pan generální ředitel sliboval písemné vyjádření k tomu, že nebyly spuštěny sirény požárního poplachu dne 9.6.2014 při požáru v lihovaru, vyjádření jsme se nedočkali. Celý požár byl bagatelizován nejen označením místa požáru v bývalém cukrovaru. Paní ing. Marečková prezentuje celý požár jako zahoření kabeláže, ačkoliv existuje  vyjádření HZS, že zahořel i zásobník na uhlí.
Již od podzimní petice jsme neustále odkazování  na to, že po uvedení do provozu nové sušičky výpalků a nové plynové kotelny dojde k výraznému zlepšení v kouřivosti komínu, zápachu a hluku. Ale hromady výpalků se stále v areálu EE objevují. Zápach nadále týrá čichové buňky obyvatel obce /nejen členů Spolku pro zdravé Vrdy/. O řešení nadlimitních hodnot hluku se raději jen mlčí. Zlepšení nastalo pouze v týdnech před požárem a v době po požáru, kdy lihovar nevyráběl. Právě tato odstávka nejlépe potvrdila, co v obci zapáchá.

Jediné, co se zřejmě zlepšilo, je kouřivost komínu. Ale jestli tomu tak bude i v budoucnu, to uvidíme, až pojede celý lihovar v plném, nikoliv z části ve zkušebním provozu.

Za Spolek pro zdravé Vrdy Jaroslav Rudolf, předseda