Co se děje v obci?

23.01.2020 06:13

O používání pyrotechniky toho bylo kolem Silvestrovských oslav napsáno již hodně. Silvestr a Nový rok je jediný datum, kdy se ohňostroje a bouchání rachejtlí dá očekávat během celého dne. I v jiné dny to v denních hodinách není v podstatě zakázané. Nebudu rozebírat, jestli střílet třeba na Štědrý večer je to pravé ořechové. Smysl těchto řádků je někde jinde.

Obrátil se na mne spoluobčan. Po půlnoci jednoho dne mezi svátky si soused v rámci oslavy u svého klubu udělal velký ohňostroj. Střelba byla mocná a důsledek byl ten, že pes se pokoušel zachránit v domě. Než ho majitelé stačili do domu pustit, poškrábal garážová vrata i vchodové dveře. Několik hodin byl v šoku, neschopný se uklidnit. Obrovský hluk samozřejmě naštval i další majitele psů. Dokonce někdo přivolal policii. A nyní vstupuje na scénu starosta obce, který se dušuje, že akce byla povolená. Jím nepochybně ano, když se jí sám účastnil. Ale starosta není Pán Bůh, aby nedodržoval zákony a obecně závazné vyhlášky. Jestliže byla akce řádně povolena, mělo oznámení o tomto pět dní viset na úřední desce. Jenže těžko tam mohlo něco viset, když Rada obce nic takového neprojednávala. Zápisy mají zastupitelé k dispozici. Navíc jeden radní potvrdil, že nic takového se na Radě neprojednávalo. Rozezlený spoluobčan poslal stížnost na obec. Tentokrát to Rada obce projednávala. Místostarostka se ochotně připojila s tvrzením, že to povolené měli. Jak taky jinak, že. Přeci nepodrazí starostu. Občan dostal dopis. Starosta tentokrát již nechtěl nést svou vlastní kůži na trh, protože alkohol již dávno vyprchal, tak nastrčil kůži celé Rady. Že prý o akci občan věděl, protože na ní byl zván. Fajn. Kdo však mohl tušit, že se bude střílet jak u Slavkova?

Co takhle obyčejná lidská slušnost? Co takhle říct sousedovi, že budu o půlnoci střílet, protože se mi nechce dodržovat veřejnou vyhlášku o rušení nočního klidu. Ona je sice tma velmi brzy, střelbou před desátou bych nic neporušil. Ale on tam přeci bude kamarád Miloš, tak je vše OK. Není to OK. Je to názorná ukázka arogance mocných.

Když už se takové nedopatření stalo, měli mít minimálně dva lidé trochu slušnosti a odvahy dojít se omluvit postiženým sousedům. Ale předvádět moc v tomto případě nebyla dobrá volba. Každá moc je časově omezená. Nyní nás zastupitele čeká zbytečná debata o pyrotechnice a nočním klidu. Nač upravovat vyhlášku, když vše je již dávno sepsáno a nedodržuje to ani starosta?