Velmi důležité! Pro nás obyvatele i pro firmu Ethanol Energy a.s.

05.01.2015 16:39

O co jde? O to, že firma EE musí do července letošního roku získat tzv. integrované povolení, aby mohla pokračovat ve výrobě ethanolu. A proč integrované povolení? To je povolení, které má nahradit všechna předchozí povolení na znečišťování vody, vzduchu a životního prostředí vůbec. A co s tím má náš spolek společného? Přihlásili jsme se jako účastníci řízení o vydávání integrovaného povolení. Tak jako právnická osoba jsme mohli zaslat své vyjádření k této žádosti firmy EE na krajský úřad. A zde je naše vyjádření!

 

Spolek pro zdravé Vrdy, o.s.

adresa: Sportovní 288, 285 71 Vrdy

 

Ing.Eva Kramulová Ve Vrdech 5.1.2015

Úsek životního prostředí

Středočeský Kraj

Zborovská 11

150 21 Praha 5

 

Spolek pro zdravé Vrdy o.s.

Sportovní 288

28571 Vrdy

 

VYJÁDŘENÍ podle § 8 zákona o integrované prevenci k žádosti firmy Ethanol Energy a.s. ze dne 15.9.2014 o vydání integrovaného povolení /dále jen IP/ podle zákona č. 76/2002 Sb.

 

Požadujeme ústní projednání

 

1/ Nesouhlasíme s vydáním integrovaného povolení z důvodu rozporu mezi projektovanou kapacitou výroby uváděnou v žádosti ve výši 57 670 tun ethanolu/rok oproti projektované kapacitě schválené zjišťovacím řízením na 25 000 tun/rok. Tato kapacita 57 670 tun/rok nebyla předmětem stavebního ani kolaudačního povolení , nikdy neprošla zjišťovacím řízením, nebyla uvedena ani v Povolení uvedení výroby bioethanolu do trvalého provozu. Upozorňujeme na rozpor v údaji ve stavebním povolení /30 000 tun ethanolu/rok/

 

2/ Nesouhlasíme, aby v rámci vydávání tohoto integrovaného povolení bylo vydáno integrované povolení na vyjmenovaný zdroj znečištění Blending E85 a navyšování skladovacích kapacit o 2 500 m3 na ethanol a další chem. látky. Tyto projekty jsou dle tvrzení předložené dokumentace ve stádiu záměru, stejně jako záměr na instalaci fluidniho spalování.

 

3/ Nelze souhlasit s povolením jakéhokoliv nového vyjmenovaného zdroje znečištění, neboť firma Ethanol Energy a.s. je umístěna v samém středu obce Vrdy a již dnes se zde kumuluje velké množství vyjmenovaných zdrojů znečišťování ovzduší různého stupně. Nově se buduje další zdroj znečištění Sklad pevných hnojiv v areálu ZZN Polabí. Již je vybudován sklad tekutých hnojiv v tomtéž areálu. Je třeba respektovat kumulativní dopad rozptýlených zdrojů byť s nízkou koncentrací škodlivin. Zvláště s přihlédnutím ke stále se zpřísňujícímu trendu kontroly bodových zdrojů znečištění.

Životní prostředí ve Vrdech je poškozováno emisemi, hlukem, zápachem, nadměrným pohybem nákladních automobilů.

 

4/ Nelze přehlížet stížnosti a petice obyvatel obce na obtěžující doprovodné jevy činnosti Ethanol Energy a.s. / hluk, zápach, emise/, které svědčí o dlouhodobosti tohoto problému a o tom, že ani slibované změny v technologii výroby nepřinesly zlepšení.

 

5/ Požadujeme 4x ročně měření hluku v mimopracovním prostředí na předem dohodnutých referenčních bodech, termín a referenční body měření musí být předem zveřejněna. Jelikož nelze tolerovat nadměrný hluk pocházející z technologie výroby firmy Ethanol Energy a.s.. Již 4 nezávislá měření hluku v chráněném venkovním prostředí

 

 

jen za poslední rok prokázala významné porušování hlukových limitů.

 

6/ Uhelnou kotelnu z roku 1935 nelze pokládat za zařízení splňující podmínky BAT, ačkoliv se dle tvrzení předkládané dokumentace nedá porovnávat v rámci BREFU. Není splněna ani tak základní povinnost společnosti mít zpracovaný energetický audit.

 

7/ Je třeba řešit nově vzniklý problém se sušičkou výpalků. V zimním období se vodní pára ze sušení výpalků spolu se zplodinami ze spalování 900m3 plynu za hodinu snáší v množství 5-12 tun vody/hodinu v nejbližším okolí EE a.s.. Vodní pára může způsobit námrazu a tím i dopravní nehody na silnici č.17. Je třeba myslet na bezpečnost dopravy a tím i na bezpečnost areálu lihovaru i ZZN Polabí a.s.. Je třeba vyvolat jednání s VÚ 7214 Letiště Čáslav, neboť přelety nad obcí Vrdy jsou nebezpečné jak pro letadla, tak pro obyvatelstvo Vrdů.

 

 

8/ Požadujeme nové důkladné odborné posouzení bezpečnostních rizik pro obyvatele žijící v blízkosti firmy Ethanol Energy a.s., Základní školu Vrdy a mateřské školy ve Vrdech.

 

9/ Požadujeme přesné stanovení Závazných podmínek. Žádáme o důkladné doplnění všech položek o emisních limetech a frekvenci měření emisí. Požadujeme provádění měření emisí /neplatí pro ČOV/ dvakrát ročně včetně měření hluku. Jestliže má IP nahradit různá složková povolení, měly by být tedy v závazných podmínkách všechny podmínky, které tato složková povolení obsahovala.

 

 

10/ Požadujeme vypracování zprávy, která zmapuje aktuální stav znečištění ovzduší v obci Vrdy. Požadujeme, aby měření proběhlo za plného provozu a ve všech částech obce, které jsou nejčastěji postihovány emisemi v souladu s větrnou růžicí. Požadujeme měření všech znečišťujících látek, tedy i těkavých organických látek. Měřící místa v 7 km vzdálených Hošťalovicích či 15 km vzdálené Kutné Hoře jsou pro Vrdy naprosto nevypovídající.

 

11/ Dle dokumentace by pro provoz nákladních automobilů a autocisteren měla sloužit nákladová vrátnice. Požadujeme, aby toto bylo dodržováno a osobní vrátnice byla používána jen v mimořádných situacích /vjezd vozidel HZS a ZS/. Obyvatelé si stěžují, že osobní vrátnice je zejména ve večerních hodinách používána i pro nákladní automobily. Požadujeme, aby firma EE a.s. nahlásila všem dopravcům adresu nákladové vrátnice a zajistila opravu chybných dat adresy firmy. Rovněž žádáme, aby firma s dopravci dohodla podmínky návozu a odvozu materiálů, aby nedocházelo ke kumulaci velkého počtu parkujících nákladních automobilů v okolí firmy EE.a.s..

 

12/ Požadujeme, aby byly pravidelně monitorovány hodnoty emisí v mimopracovním prostředí. Doporučujeme měření minimálně jednou ročně vždy po dobu několika dní a za plného provozu. Měření emisí by se provádělo vždy na předem dohodnutém místě a termín uskutečnění měření předem zveřejněn.

 

13/ V žádosti o vydání IP je předkládána neúplná dokumentace. Stavební povolení na vestavbu lihovaru je předloženo jen v lichých stránkách. Opatření, která by měla vést k dodržování hlukových limitů, nejsou přiložena vůbec.

 

Při zpracování těchto připomínek jsme vycházeli z údajů, které jsou uvedeny v žádosti o vydání IP EE a.s.

 

 

Za SPZV Jaroslav Rudolf,předseda

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tel. +420 604976441 SPZV,o.s.,ICO 02439107 spzv.o.s@seznam.cz